Website Bazon Brock
Schermprint website
Boek Bazon Brock
Boek Bazon Brock

Bazon Brock

NULkunst uit het Uur Nul / Stunde Null

Op 27 september 2023 houdt de internationaal vermaarde ZERO/Nul-kunstenaar en hoogleraar esthetiek Bazon Brock een lezing bij EICAS over het ontstaan van de NUL-beweging uit het Uur Nul/ Stunde Null*. Uur Nul staat voor het gevoel van totale ontreddering na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), waaruit echter ook een nieuw levensgevoel voor een nieuwe toekomst ontstond. En nieuwe kunst, zoals de ZERO-beweging.

Uit het niets ontstaat iets. Een einde betekent ook een nieuw begin. De geschiedenis kent echter meer momenten van Stunde Null, zoals de Hanze, een krachtig samenwerkingsverband van kleine en middelgrote steden, waaronder Deventer. Een verbond dat ontstond op de puinhopen van een grote nederlaag.

Ook nu, in onze huidige tijd met tal van crises - denk aan klimaatverandering, de oorlog in Oekraïne, migratie - vragen velen zich af of we voor een nieuw Uur Nul / Stunde Null staan. Volgens Bazon Brock kan het succesmodel van de Hanze symbool staan voor een nieuwe toekomst en de Europese integratiegedachte nieuw leven inblazen.

 

Zie voor meer informatie over Bazon Brock:

https://bazonbrock.de

 

Meer informatie over 27 september volgt nog.

 

*Stunde Null

Stunde Null duidt op het begin van een nieuw tijdperk na de totale ineenstorting van het nationaalsocialistisch bewind in Duitsland. De onvoorwaardelijke capitulatie van 8 mei 1945 zou een radicale breuk met het verleden moeten vormen waarna maatschappij, economie en staat opnieuw gebouwd konden worden.

Bron: Oorlogsbronnen.nl