Deventer Cultuur Club
VSB fonds
Stichting Erven Witteveen
Eerste workshop
Deventer Cultuur Club
VSB fonds
Stichting Erven Witteveen

Visual Thinking Strategies

VTS deelnemers

Suppoosten getraind in VTS

Visual Thinking Strategies: Wat is het?

Wat gebeurt er in dit kunstwerk? Waaraan zie je dat? Wat kunnen we nog meer ontdekken? Afgelopen weken zongen deze vragen regelmatig rond in museum EICAS. Team educatie, rondleiders en suppoosten zijn getraind in Visual Thinking Strategies (VTS). Dit is een manier om samen over kunst te praten. De aanpak leert mensen open en zonder oordeel waarnemen, onderzoeken, luisteren naar elkaar door te kijken naar kunstwerken. Het gaat om samen naar betekenissen zoeken en met respect luisteren naar elkaars verhalen over een kunstwerk.  De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon.

 

Waarom gaan we het gebruiken?

‘Tachtig procent van jullie kennis beklijft niet bij jullie bezoekers.’ Philip Yenawine, hoofd educatie in het New Yorkse MoMa was diep geschokt toen Abigail Housen van Harvard University hem dat vertelde. Om te achterhalen wat er in de hoofden van mensen omgaat als ze naar kunst kijken, liet Housen hen vertellen wat ze zagen. Ze zag verschillende soorten niveaus van kunstbeschouwing, van beginner tot expert. Zo kwam ze tot haar boodschap voor Yenawine: ‘jullie educatieve programma’s sluiten niet aan bij de natuurlijke manier van kijken van de meeste bezoekers.’ Samen ontwikkelden ze een andere, laagdrempeligere aanpak: VTS.

 

VTS in EICAS

VTS wordt in veel musea toegepast. Met name met figuratieve kunst. Zouden de VTS-vragen ook werken met de kunst in ons museum vroegen wij ons af. We spraken hierover met VTS-Nederland die trainingen geeft en samen zijn we de uitdaging aangegaan. Adelijn van Huis en Anita Gosschalk Liemburg van VTS Nederland verzorgden een op maat gemaakte training bij museum EICAS. En het werkt! Er ontstonden prachtige, verrassende gesprekken.

 

Sterre Delemarre, coördinator Educatie van Museum EICAS: "VTS spreekt ons enorm aan omdat het helemaal aansluit bij de eigen belevingswereld. Je maakt daardoor echt verbinding met het kunstwerk en dat blijft je bij, dat onthoud je. En door de verhalen van anderen zie je zelf ook weer meer. Dankzij subsidie van VSB-fonds is onze langgekoesterde wens om deze training te kunnen volgen mogelijk geworden. We gaan VTS zeker gebruiken bij onze educatie en rondleidingen."