Fred Wagemans Artistiek Directeur

2021-02-09

EICAS blij met ja-woord Fred Wagemans als artistiek directeur a.i.

“Een allrounder met kennis van zaken en specialist in de ZERO-kunst.” Zo omschrijft Koos Hoogland initiatiefnemer van EICAS, Fred Wagemans. “We zijn blij dat Fred ja heeft gezegd om onbezoldigd artistiek directeur te zijn van EICAS en samen met het huidige team Museum EICAS verder te professionaliseren.”

De wens om een artistiek directeur aan te trekken voor EICAS kwam in een stroomversnelling nadat EICAS onverwachts een (tijdelijke) ruimte kon betrekken in Deventer en zo al een eerste stap kon zetten om werken uit de naoorlogse Zero/Nul-periode ten toon te stellen: Museum EICAS preview. Het komende jaar zal Museum EICAS preview tot de opening van het definitieve museum, naast de vaste collectie, ook driemaandelijkse duo-exposities van hedendaagse kunstenaars met non- figuratieve exposities organiseren.

Fred Wagemans

Fred Wagemans studeerde af in de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw; Sovjet-Constructivisme en Amerikaanse Minimal Art) en Literatuurwetenschap. Wagemans is verbonden geweest aan het Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Studium Generale Rijksakademie en Museum Fodor. Hij heeft veel ervaring met het initiëren van tentoonstellingen waaronder voor Charlottenborg te Kopenhagen (Culturele Hoofdstad van Europa1996). Sinds 1997 is Wagemans oprichter/eigenaar van Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag. In 2014 organiseerde hij als gastcurator de expositie Wit-Rood-Zwart in Museum Belvédère. Wagemans publiceert regelmatig over naoorlogse non-figuratieve kunst.

Wit-Rood-Zwart

Via deze links zijn korte impressies te zien en te lezen van Fred Wagemans aan het werk als gastcurator voor de expositie Wit-Rood-Zwart in Museum Belvédère:

Lees meer over deze tentoonstelling in het artikel op demoanne.nl