EICAS european institute for contemporary art and science

<< terug naar het overzicht

De Stentor 11 november 2017
door Martijn Ubels
Deventer

Museum voor kunst die nu niet geëxposeerd wordt

Het Hegius, de vroegere school aan de Nieuwe Markt in Deventer, zou een museum voor hedendaagse kunst kunnen worden. De initiatiefnemers spreken van een haalbaar plan, in combinatie met appartementen.

foto Archief Ab Hakeboom Er ligt een uitgewerkt plan voor een museum in Het Hegius. De gemeente wil het pand verkopen.(foto Archief Ab Hakeboom)

Een museum met hedendaagse kunst en aantrekkingskracht tot ver buiten de landsgrenzen. Dat ambitieuze concept moet komen in het Hegius, nu de gemeente Deventer het markante pand in de binnenstad gaat verkopen.

Het initiatief komt van Diepenvener Koos Hoogland en Deventer vastgoedondernemer Gaby Bosch. Het museum is voorzien direct aan de Nieuwe Markt, de appartementen in de vleugel van het pand aan de Hofstraat.

Hoogland stelt dat er toezeggingen liggen van investeerders om zowel exploitatie als aankoop van het pand financieel haalbaar te maken. Volgens Hoogland is er in de regio een groep vermogende mensen met hart voor Deventer, die iets willen betekenen voor het culturele aanbod in de stad. De appartementen zijn noodzaak om het plan financieel rond te maken. De Diepenvener is adviseur in de wereld van kunst en cultuur. Dat netwerk speelt een rol bij de toekomstige collectie. Hoogland: ,,Wij hebben contacten met verzamelaars die kunst bezitten, maar die collectie niet kunnen exposeren. Grote, landelijke musea zijn niet geïnteresseerd, omdat ze het werk eenvoudigweg niet meer kwijt kunnen. Zonde, het gaat om waardevolle kunst. Dat willen we in het Hegius laten zien.’’

More

Hoogland meldt dat er contacten zijn met kunstverenigingen, waaronder in Münster, en hogescholen voor de kunsten. Hoogland typeert de beoogde collectie als abstract en gevarieerd, met onder meer sculpturen en beeldende kunst. Het museum moet zich qua uitstraling en aantrekkingskracht meten met More in Gorssel, aldus Hoogland: ,,Waarbij de thematiek van de musea duidelijk verschilt. Ons initiatief is een aanvulling op het aanbod in de Stedendriehoek en versterkt dat aanbod.’’

Hoogland is blij dat de gemeenteraad onlangs bij wethouder Frits Rorink (CDA) bedong dat het Hegius niet naar de hoogste bieder gaat, maar meeweegt wat kopers met het pand willen.

,,Wij kunnen niet de hoofdprijs betalen, maar ons plan biedt wel maatschappelijke meerwaarde.’’ Bij de notaris worden komende week twee stichtingen opgericht om – als het plan het haalt – het museum en vastgoed in onder te brengen en het concept verder uit te werken.