Missie

Missie

EICAS wil een brede collectie van ZERO- en Nul-kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Zij verbindt de historische (internationale) kunststroming met hedendaagse artistieke productie en onderzoek. EICAS wil zich sterk maken voor het verbinden van kunst en wetenschap door het organiseren van tentoonstellingen in samenhang met lezingen, workshops en publicaties.

ZERO

Waarom schilderen met een kwast? Je kon toch ook met andere materialen vormen creëren? Het driedimensionale (Tinguely) deed zijn intrede. Waarom moest een schilderij alleen maar bestaan uit verf? Om op deze gedachten te komen moest je het oude laten varen; helemaal naar 0 gaan. Bestaande gedachten en manieren laten varen, om vanuit het niets iets nieuws te creëren. 

De Duitse kunstenaars Heinz Mack en Otto Piene startten in 1958 met de beweging ZERO. Zij wilden in hun kunst individuele sporen vermijden en zochten naar reductie en concentratie. De beweging breidde zich internationaal uit met onder anderen Yves Klein en Lucio Fontana. De benaming ZERO verwees naar het aftellen voor de lancering van een raket en daarmee naar een nieuw begin en een positieve toekomst. De Nederlandse Nul-beweging maakte bij uitstek ‘anti-schilderkunstig’ werk en maakte gebruik van industriële materialen.