EICAS bij Nacht
24 uur Hanze label cirkel
EICAS bij Nacht
24 uur Hanze label cirkel

Museumnacht Hanzesteden 2023

Kunst - Muziek – Workshops - Lezingen

Openingstijden:

  • Zaterdag 14 oktober 10:00 – 23:00
  • Zondag 15 oktober 09:00 – 17:00

Entree:

  • OREZ Kunstcafé: Gratis
  • Museumbezoek (incl. lezing en workshop), €12,50 volwassenen /Kortingskaart €7,50 /  tot 18 jaar €2,50

Overig:

  • Aanmelden voor de lezing kan via info@eicas.nl onder vermelding van datum, naam evenement en aantal personen.

 

Zaterdag 14 oktober

Tentoonstellingen: Gravend Naar De Toekomst en Transtonations

Verdeeld over verschillende zalen toont EICAS werk van Maarten Vanden Eynde dat gemaakt is tussen 2000 en 2022. Twee decennia waarin ons leven, werken en denken radicaal getransformeerd zijn door onder meer internet, big tech en sociale media. Een periode waarin de wereldbevolking exponentieel toenam en daarmee onze consumptie en het energieverbruik. In Gravend naar de toekomst, onderzoekt Maarten Vanden Eynde (1977) de invloed van deze ongebreidelde groeispurt op de aarde. 

De tweede tentoonstelling (naast de vaste collectie) is Transtonations, een meerjarig, Europees kunstproject, geïnitieerd door Tanja Isbarn. Zij vroeg vijf internationale geluids- en beeldende kunstenaars om individuele interpretaties van Astor Piazzolla's Etude #5 te ontwikkelen.

 

Rondleiding

10:30 Gravend naar de toekomst en Transtonations

 

Hanze Workshop – Atelier EICAS

Vrije inloop tussen: 14.00 – 18.00 uur

Geïnspireerd door onze tentoonstellingen? Loop dan binnen bij het atelier en ga aan de slag met het maken van een eigen kunstwerk, gebaseerd op de NUL-kunst. Er is altijd iemand aanwezig om je te helpen. Als materiaal gebruik je ‘Hanzewaren’. 

 

Rondleiding

15:00 Gravend naar de toekomst en Transtonations

 

Muziek in het OREZ Kunstcafé (gratis)

Tijdens de openingstijden van het museum kun je in het café even bijkomen met een kop koffie of thee. Met of zonder muzikale begeleiding maar altijd omringd door kunst.

Paul Brederveld: 16:45 – 17:15
Paul Brederveld speelt Nederlandstalige kleinkunstliedjes met een hoge tekstdichtheid. Minimalistisch, gewapend met een gitaar en een krachtige heldere stem, probeert hij de wereld om zich heen te begrijpen – van de dagelijkse beslommeringen van een kantoorbaan, via relaties, naar de klimaatcrisis en uiteindelijk seriemoordenaars. Hij vindt hierbij altijd een invalshoek die nét wat anders is, maar toch herkenbaar blijft voor veel mensen.

 

Aan tafel met... Lisa Doeland en Maarten van Vanden Eynde.

19.30 – 21.30 uur

Lisa Doeland is auteur van het spraakmakende boek Apocalypsofie (met op de cover beeld van Maarten Vanden Eynde). Maarten Vanden Eynde is maker van de tentoonstelling Gravend naar de toekomst.

Lisa en Maarten gaan in gesprek over hun werk met elkaar en het publiek.

Actuele onderwerpen die gaan over de relatie tussen kunst, wetenschap en milieu. Gevolgd door live-optreden van Bert Spiertz in kunstcafé OREZ.

 

Muziek in het OREZ Kunstcafé (gratis)

Tijdens de openingstijden van het museum kun je in het café even bijkomen met een kop koffie of thee. Met of zonder muzikale begeleiding maar altijd omringd door kunst.

Bert Spiertz: 21:30 – 22:00
Liedjes over het leven in de stad, mensen, langs rivieren, in de natuur en heelal. Vlechtende melodieën op zes- en twaalfsnarige akoestische gitaren met zang. Er zijn nummers bij die filmstills kunnen zijn. De zangtekst beschrijft de omgeving en de persoon of personen. Verwacht mooie poëtische Nederlandse teksten en sfeervol gitaarspel.

 

Zondag 15 oktober

Ontbijten in EICAS – 15 oktober 09:00

Op zondag kan je de dag starten, en 24-uur Hanze afsluiten met een uitgebreid ontbijt verzorgd door hotel ‘In het huis van Deventer’ in kunstcafé OREZ. 

 

Afronding expositie Transtonations