Tentoonstelling Informeel & Readmade
Informeel&Readymade poster def.202303
Steun EICAS
Nulpijl
Nulweek
Logo Nulweek
Agenda
IJsselbiënnale 2021
Bezoek
Banieren Openingstentoonstelling
Archief
Franck Gribling
Over EICAS
Hegius
Educatie
Eerste workshop
Verhuizing
Dak EICAS
Openingstentoonstelling Henk Peeters en anderen
Dolf Verlinden, I LOVE YOU, 2021, hout; acrylverf; olieverf en spanband, per paneel  3437.5 x 3734.5 x 0.7 cm; panelen uitgelegd 412.5 x 448.5 cm (11 x 13 panelen)
Takanori Suzuki
Takanori Suzuki Does Zero mean volunteer?
Word Vriend
Turn Brown: Semna van Ooy
City DNA Deventer
City DNA - Deventer: Lu Xinjian
Vacatures
Vlaggenbos: Visuals by nature
Zomerexpositie 2022
Karina Puuffin
Museumwinkel
Ellen Korth
Matter over Mind
Expositie
Color – Construction / diptiek 5: Semna van Ooy
Bibliotheek
Cover van het boek
Atelier Franck Gribling
Virtual Eggs / Schetsen en Verzen
VE 16-01 l berken triplex l 2016 l Koos van der Sloot
Witje serie B: Corrie de Boer
De macht van kunst
Wismar 1: Jan Henderikse
Cirkel: Corrie de Boer
You can lock me, but you can't lock the clock
Ellen Korth
Abundant Emptiness: J.A. Mulder
Untitled: Esther de Graaf
IJssel: Jonas Snijder
THIN AS AIR: Esther de Graaf
J.A. Mulder en Esther de Graaf
Posterontwerp aankondiging IJsselbiënnale 2021
Posterontwerp Museum EICAS preview
Posterontwerp Tegendraads
Posterontwerp IJsselbiënnale in Museum EICAS preview 2021
Vaste collectie
4
Zomerronde: gratis rondleiding
Museum EICAS entreekaartjes
Beeld

Oekraïne Klankruimtes

Rusland viel op 24 februari 2022 Oekraïne binnen. De invasie werd internationaal veroordeeld als een daad van agressie.

Als zoon uit het tweede huwelijk van een vader die in WOII vocht, weet Roland Kuit wat voor sporen het geweld van oorlog en de strijd tegen het fascisme teweeg kan brengen. Het oorlogstrauma van zijn vader had zijn weerslag op het gezin. Kuit zocht naar een plek waar hij veiligheid kon ervaren en vond deze rust en ruimte voor zichzelf in de kunst.

Oorlog in Oekraïne. Het onvoorstelbare voltrekt zich in Europa: levens van miljoenen mensen worden op een wereldwijde schaal direct, of indirect, geraakt. Als kunstenaar voelt Roland Kuit noodzaak om te reageren met klankkunst tegen deze barbaarsheid in Oekraïne. Geluidsexpressie sluit het meest aan bij Rolands kunstenaarschap en hij besloot daarom een neo- Dadaïstisch concept neer te zetten. Om die reden koos Roland voor het creëren van experimentele klankcollages van bewerkte geluidsopnames uit Oekraïne. Dit bewerken gebeurt met het Kyma systeem – een supercomputer voor klanksynthese en sample manipulatie - en zet hij hier verschillende impressies neer. Met als resultaat landschappen gevormd uit klankspectra van onder andere bestaande oorlogsverslaggeving als commentaar. Roland kantelt dit klankspectra en doorkruist deze datagegevens van de nu ontstane driedimensionale velden. Dit kan willekeurig zijn of plaatsvinden op basis van algoritmische structuren.

Deze bewerkte klankspectra zijn een metafoor voor vluchtwegen in een oorlogswereld die we kunnen waarnemen als klanktrajecten gekneed tot binaurale audio sculpturen. Een eindstadium van wat we de menselijke beschaving noemen. Als verklaring tegen oorlog, etno-nationalisme, protectionisme, fascisme en establishment. Roland zal dit project aanvullen met meer audiokunst gebaseerd op de actualiteit.

De opbrengsten van deze werken zijn ten bate van Oekraïne. Deze worden gedoneerd door EICAS, European Institute for Contemporary Art and Science.

Link naar de audio: Klankruimtes voor Oekraïne

Over Roland Kuit

Kuit manoeuvreert op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap. Na zijn studie analoge studio techniek en computer muziek aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht legde Kuit zich toe op verder onderzoek in synthese en nano geluidsdeeltjes. Hij introduceerde audiokunst in de installatieruimte: een metamorfose van de traditionele luidsprekerboxen naar 'sonische ruimtes'. Hij doceerde dit aan de Vrije Academie Den Haag. Zijn werk varieert van experimentele, architecturale installaties tot elektroakoestische performances en composities voor specifieke ruimtes. Met het geven van lezingen geeft hij verduidelijking aan zijn manier van werken. Hij wordt gevraagd voor exposities en concerten in galeries, musea of universiteiten. Ook geeft hij wereldwijd masterclasses in creatieve hubs in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Rusland, en de Baltische Staten.

Roland Kuit is bekend onder meer door zijn 3D architecturale klankconstellaties in het Rietveld Paviljoen, Kröller-Müller Museum in Otterlo. Audio kunst voor de NASA OSIRIS-Rex missie. Concert voor Tomas Rajlich Museum Kampa - The Jan and Meda Mládek Foundation Prague. The International Contemporary Art Exhibition "Soundlines of Contemporary Art“ Aram Khachaturian Museum, Jerevan, Armenië. 1° Festival Internacional de Música Contemporánea "Atemporánea " 2019 Buenos Aires, Argentina. International Festival for experimental music Sound Around Kaliningrad 2020, National Center for Contemporary Arts Kaliningrad, Rusland. Monograph Roland Kuit Radio Arte Italia. MONUMENTUM - klankmonument voor de slachtoffers die zijn overleden ten gevolge van de Corona pandemie.

Publicaties in kunsttijdschriften als l’Orbe en Avenue Magazine, Sound On Sound Magazine, Cinquecolonne Magazine en WIRED. Featured Sonic Artist at DONEMUS - Publishing House of Dutch Contemporary Classical Music.

Zie voor meer informatie over Roland Kuit en zijn werk: https://rolandkuit.com