Film Die Rolandschule
ZERO-monument Die Rolandschule
De film Die Rolandschule (26:34) is gemaakt door Maggie Margit Bauer (1952) in 2022. De film toont in een klein half uur het verhaal rond het ontstaan en de bedoeling van deze basisschool in Düsseldorf-Golzheim.
De bouw van de basisschool begon in 1958 naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schneider-Esleben (1915-2005). Het ontwerp was gebaseerd op gebouwen van Mies van der Rohe waarin heldere lijnen, transparantie van de constructie en bouwmaterialen zichtbaar zijn. Daarnaast heeft de architect de ZERO-kunstenaars Günther Uecker (1930), Otto Piene (1928-2014) en Heinz Mack (1931), evenals Joseph Beuys (1921-1986) bij zijn ontwerp betrokken. Het was namelijk de intentie van Schneider-Esleben om een eenheid te creëren tussen architectuur en kunst waardoor er een Gesamtkunstwerk zou ontstaan. Het gebouw werd geopend in 1961. Voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog werd het samenspel van architectuur en kunst gerealiseerd als een Gesamtkunstwerk.
Paul Schneider-Esleben:
”Er was geen geld voor kunstwerken. Daarom liet ik materialen -staal, hout of anderszins- apart zetten met de vermelding 'Uitvoering volgens de aanwijzingen van de architect' en ik vroeg mijn vrienden Beuys, Uecker, Piene en Mack deze materialen te gebruiken om tegen bijna belachelijke prijzen objecten te maken die kinderen plezier konden brengen. (…) zodoende maakte Mack een kleurendraaimachine, Piene een lichtreliëf, Uecker schaduwspelen, Beuys een trekpop voor de kleuters, Schneider-Esleben een 6 m hoge stalen sculptuur.”
In 1990 kreeg de school monumentenstatus.
De film geeft een interessant inkijkje in het ontwerp en gedachtegang achter een basisschool die veel overeenkomsten heeft met de ZERO-beweging in de kunst. Centraal staat binnen Die Rolandschule dat kinderen gestimuleerd worden om met alle zintuigen te ervaren waar een fascinerende connectie ligt tussen architectuur en kunst. Ook vandaag de dag speelt het ervaren met alle zintuigen nog steeds een centrale rol op de basisschool aan de Rolandstraße.
‘Die Rolandschule’ kan als stimulans worden gezien voor onze bezoekers om naar de kunst in huis te kijken, te luisteren, te ervaren en te begrijpen. En niet te snel te oordelen in termen van mooi of niet mooi.
De film is onderdeel van de tentoonstelling Informeel & Readymade.