02
JNS06060

Ronald A. Westerhuis

Westerhuis (1971) is ontwerper van abstracte sculpturen en landschapskunst. Zijn voorliefde voor roestvrij staal is herkenbaar in de tentoongestelde wandobjecten.

Schipperszoon Westerhuis wordt in zijn jeugd vooral gedreven door rusteloosheid. Als 17-jarige reist hij met een interrail kaart door Europa. In Venetië ontmoet hij een Amerikaans echtpaar dat hem bij hen thuis uitnodigt. Dat vormt het vertrekpunt van een – maar liefst zeven jaar durende – reis waarin hij ook Aruba, Mexico en Azië verkent.

Internationaal

In 2003 ontwerpt hij het symbool voor de Olympische spelen in Peking (2008). Zijn ‘De vlam´, wordt uiteindelijk niet het winnende ontwerp maar Westerhuis is er sindsdien razend populair. In Nederland is Westerhuis vooral bekend door zijn ontwerp voor het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Zijn werk reist de hele wereld over en wordt – van Shanghai tot Monaco en Los Angeles – getoond en aangekocht. Hij werkt onder meer samen met internationale architecten als Daniel Libeskind.

Kracht van groot

Formaat doet ertoe voor Westerhuis. Hij is vertrouwd met grootschaligheid. Op het booreiland waar hij ooit werkte was hij omringd door gigantische stalen pijpen, buizen en boren. Ook zijn atelier in Zwolle is onalledaags groot. Vanaf het moment dat hij over de drempel van deze voormalige koelwaterhal van de IJsselcentrale in Zwolle stapt, beseft hij dat dit zijn plek is. Waar zijn reizen, zijn werk en zijn kunstenaarschap samenvallen. Hij transformeert de hal tot ‘Coolwater’: een nieuwe, rauwe, onalledaagse omgeving voor verbeelding, verbinding en reflectie.