Verlengd! Deze expositie is verlengd en blijft te zien tot en met zondag 13 juni 2021. Lees de recensie in Trouw!

Ze vinden zichzelf bepaald geen vertegenwoordigers van de ‘verhalende kunst’ zoals die tegenwoordig soms gemaakt wordt. Maar dat maakt hun werk niet minder intrigerend. Vanaf 19 november 2020 te zien in Museum EICAS de preview: Tegendraads, de nieuwe wisselexpositie met werken van Corrie de Boer en Semna van Ooy. Beiden kunstenaars en ook nog eens moeder en dochter.

Corrie de Boer (links) en Semna van Ooy (rechts)

,,Voor ons beiden geldt denk ik dat wij echt van de stroming l’art pour l’art zijn’’, zegt Semna, die net als haar moeder woont en werkt in Amsterdam. Een andere gelijkenis is dat moeder en dochter allebei studeerden aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Corrie (88 inmiddels) maakte in de jaren ‘70 furore met haar in hagelwit linnen uitgevoerde reliefs. Begin jaren tachtig richtte Corrie zich meer op het tekenen.


De tekeningen vormen vanaf dat moment de basis van haar werk. Het ene moment op transparant papier, dan weer met behulp van bestaande kaarten en collages. De beelden en tekeningen die vervaardigd zijn door Semna (59) ontstaan – zo omschrijft ze het zelf- in een cyclisch proces van steeds opnieuw handelen, kijken en reageren. Op de EICAS preview-expositie is onder meer werk te zien dat zij gemaakt heeft in het kader van de zogenaamde koepel gevangenis project in Haarlem. Ze heeft om zich te laten inspireren een nacht doorgebracht in een cel.

‘You can lock me but you can’t lock the clock’, (links, Semna van Ooy) en ‘zwarte cirkel collage’ (rechts, Corrie de Boer)


De kunstwerken van Semna van Ooy en Corrie de Boer zijn te zien van 19 november 2020 tot en met zondag 13 juni 2021. Museum EICAS preview is – totdat het definitieve pand aan de Nieuwe Markt begin 2022 klaar is – te vinden in de Polstraat 6a in hartje Deventer.

Het boek van van Corrie de Boer, “Getting nowhere and that’s a pleasure”, is te vinden in onze shop.

Reserveren voor een bezoek aan museum EICAS preview kan via https://www.eicas.nl/reserveren/ . Behalve de nieuwe expositie is er ook de vaste tentoonstelling te bekijken met werk van belangrijke kunstenaars uit de Nul-beweging zoals Armando, Jan Henderikse en herman de vries.