Corona collage nr 016 2021

Expositie Frits Grimmelikhuizen

9 december 2023 tot en met 28 januari 2024

Componist en theatermaker Frits Grimmelikhuizen (Utrecht, 1937), exposeert recent werk in Museum EICAS. Zijn werk is vanaf 16 januari kosteloos te zien in theatercafé OREZ. Als componist en theatermaker is hij vooral bekend van zijn Grims Papieren Theater, tot vorig jaar gevestigd aan de Papenstraat in Deventer.

Vanaf het begin van EICAS is Grimmelikhuizen een belangrijke ondersteuner (middels schenkingen en donaties) van ons museum. De directie/ bestuur besloot een kleine expositie van zijn nieuwe werken in te richten als hommage aan zijn werk.

Hoewel Grimmelikhuizen nu theaterman in ruste is, gaat hij onverminderd door met het ‘knippen en plakken’; nu niet meer voor zijn theater, maar voor abstracte collages van gekleurd karton. Grimmelikhuizen combineert vormen en kleuren zorgvuldig. Hij gaat daarbij vaak als een componist te werk: innerlijke muziek, intuïtie en klankkleuren leiden hem.

Van een traditioneel verhalend theater met drama’s, opera’s en sprookjes ontwikkelde Grimmelikhuizen zijn theater tot een totaaltheater waarin muziek, geluid, kleur en licht een hoofdrol spelen. Geïnspireerd door het theaterwerk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, die begin vorige eeuw vorm had gegeven aan de abstracte kunst, maakte Grimmelikhuizen in 1995 een volledig abstract spel: een verhaalloze, tekstloze voorstelling waarin de hoofdrol was toebedeeld aan kleuren, vormen en klanken; een wereld die hem zijn hele leven heeft geboeid en bezig gehouden.

Deze ‘Variaties op Kandinsky’ waren baanbrekend. De sfeer van abstractie, kleur, verandering en verstilling sprak velen aan. Het stuk werd in de tien jaren daarna meer dan tweeduizend keer opgevoerd, over de gehele wereld. In Covid-tijd maakte hij een sterk ingekorte versie van dit stuk, dat heel veel toeschouwers wist te raken.