Beeld
Hegius
Beeld
Turn Brown: Semna van Ooy
Henk Peeters, Veren (detail)
Wismar 1: Jan Henderikse
Witje serie B: Corrie de Boer
Cirkel: Corrie de Boer
You can lock me, but you can't lock the clock
Untitled: Esther de Graaf
ZERO in Hegius: Eva Westra
Posterontwerp Museum EICAS preview

Over EICAS

EICAS is het enige museum rondom Nul- en ZERO kunst in Nederland. Deze rebelse beweging brengt rond 1960 een nieuwe kijk op kunst waarbij het concept belangrijker is dan de vorm. Inmiddels weten we dat het geen eendagsvlieg was, maar een belangrijke opstap naar de hedendaagse kunst.

Een ticket biedt toegang tot de vaste collectie, de expositie en de bibliotheek. Daarnaast zijn er regelmatig verdiepende workshops en seminars.  

Missie

EICAS wil non-figuratieve, hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed (inter)nationaal publiek. Daartoe bieden we, naast de vaste collectie uit de Nul- en ZERO-beweging, wisselexposities van kunstwerken vanaf 1960. Omdat wij vinden dat kunst nooit op zichzelf staat, verbinden we kunst met wetenschap door het bieden van workshops, lezingen en publicaties.

Visie

EICAS wil mensen inspireren op basis van de filosofie van de Nul- en ZERO-beweging. EICAS is een plek waar bezoekers, kunstenaars, filosofen en wetenschappers elkaar ontmoeten. Waar grenzen verlegd worden. Een broedplaats waar belangrijke thema’s van deze tijd, zoals kunstmatige intelligentie, identiteit en maatschappelijke veranderingen verkend worden.

Verhuizing Hegiusgebouw

EICAS heeft een nieuw onderkomen in Deventer. Onder architectuur van Hans van Heeswijk architecten zijn de begane grond en het souterrain van het voormalige Hegius-Gymnasium aan de Nieuwe Markt 23 door aannemersbedrijf PHB getransformeerd tot museumruimte voor EICAS. Lees meer over het Hegius.

We zijn verhuisd op 1 november 2022.