Ode aan de verwondering

Ode aan de verwondering

Publieksrondleiding op zondagochtend, met Hilde Dorrestein

We kunnen er geen afscheid van nemen. De zomerronde Ode aan de verwondering krijgt een vaste  plek in onze museumagenda. Hilde Dorrestein, rondleider en kunstkijker gaat ook graag in het najaar deze ronde in het museum aanbieden.

De blik van een kind dat ondertussen de meest basale vragen stelt. De mensen die verder willen kijken dan hun neus lang is. Alle keren dat we verrast zeggen: “Ja! Ik zie het!” en voelen hoe er van alles gaat bewegen of samenvalt. Ode tegelijkertijd aan de weerbarstigheid, de eigenzinnigheid, de veelvormigheid, de ongrijpbaarheid, de tegenstellingen.

We gaan via de kunst die op dit moment in het museum hangt diverse werelden betreden, werelden die de kunstenaars voor ons neerzetten, met al onze zintuigen kijken, en vrijelijk associëren zodat er een steeds rijker veld van mogelijke betekenis ontstaat.

Hilde Dorrestein is rondleider in museum EICAS. Zij is gefascineerd door de veelvormigheid van de dingen, en het vermogen van de mens om wat we zien steeds weer te vernieuwen en te verruimen.

 

De volgende bijeenkomsten zijn gepland

  • Zondag 21 april 2024 van 10:30 tot 12:00
  • Zondag 19 mei 2024 van 13:00 tot 14:30

Kosten: de normale toegangsprijs plus €5.

Aanmelden via verwondering@eicas.nl onder vermelding van de gewenste datum en het aantal personen.

 

De titel "Ode aan de verwondering" komt van een boekje van Caroline Pauwels dat in de museumwinkel in te zien en te koop is. Zij slaat met het begrip Verwondering nadrukkelijk een brug tussen kunst, wetenschap en samenleving en opent nieuwe wegen om met de grote kwesties van deze tijd bezig te zijn. Zij is in 2022 op 58-jarige leeftijd gestorven. Ze was rector aan de Vrije Universiteit van Brussel, hoogleraar communicatiewetenschappen, filosofe. En vooral vrij mens die in intense samenklank met anderen daadwerkelijk voorleefde hoe je in een flow van denken en doen kunt komen die vreugde en vervulling geeft en tegelijkertijd werkelijke maatschappelijke relevantie heeft.