Symposium Franck Gribling
Franck Gribling
Symposium Franck Gribling
Huub Thomas
Cees de Boer
Albert van der Weide
Atelier Franck Gribling

Symposium - Franck Gribling

Zaterdag 19 maart 2022 vond in Museum EICAS preview dit symposium plaats. Van dit evenement is een impressie gemaakt.

Symposium: At a slight angle to the universe

Franck Gribling, geboren in 1933, speelt nog altijd een belangrijke rol in de hedendaagse kunstgeschiedenis. Als kunstenaar is hij eigenzinnig en onderzoekend, als criticus is hij gezaghebbend. In 1991 wijdde het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling aan hem. Gribling was erbij toen uit de Informele Groep de Nul-beweging ontstond. In Europa maar ook in New York waar hij getuige was van de opkomst van Pop art, Minimal art en Concept art.

Werk

Zijn reliëfs en lijnplastieken uit de jaren zeventig - waarin licht en ruimte de hoofdrol spelen - vormen, net als zijn schilderijen, wandobjecten en performances nooit een doel op zich, maar een middel om de kijker bewust te maken van ruimte. Waarin ruimte opgevat moet worden als een dynamisch sociaal proces, maar vaker nog als kosmische ruimte, zonder begin en eind, waar alles mogelijk is.

At a slight angle to the universe

De titel van dit symposium is een verwijzing naar een uitspraak over de dichter Kavafis. Een uitspraak die Franck Gribling koos omdat het zo helder zijn positie als kunstenaar beschrijft.

Tijdens het symposium spreken diverse kunsthistorici en curatoren over zijn werk en de periode en wereld waarin het is ontstaan. Ook Franck Gribling zelf zal aanwezig zijn. Tijdens de lezingen en beschouwingen is er gelegenheid voor verdieping en dialoog. Fred Wagemans, artistiek directeur van EICAS en curator van de tentoonstelling treedt op als gespreksleider.

Programma

 • Ontvangst door Koos Hoogland
 • Ruimte, licht en beweging; een verkenning van architectonische concepten door Huub Thomas
  Huub Thomas werkte - voordat hij zich specialiseerde in de geschiedenis van de architectuur - enkele decennia in dit vakgebied. Na zijn promotie in 2016 aan de TU Delft richt hij zich voornamelijk op onderzoek. Thomas publiceert artikelen in verschillende media en bereidt momenteel als gastcurator Haagse Kunstmuseum een expositie voor.
 • E=Gc² (De Wet Van Gribling) ; Cees de Boer
  Cees de Boer richt zich als curator en publicist op de relaties tussen natuur en kunst en wetenschap en kunst. Zijn voorkeur gaat uit naar langdurige samenwerkingen met kunstenaars: herman de vries, Sjoerd Buisman, Stefan Cools, Carlijn Mens.
 • Openbare Confrontatie; Albert van der Weide
  Albert van der Weide is kunstenaar / schrijver over de kunst en de wereld.
 • Franck Gribling; interview door Fred Wagemans, artistiek directeur Museum EICAS.

Datum: zaterdag 19 maart 2022
Tijd: 12.30 – 18.00 uur (inloop vanaf 12:00 met koffie, thee en broodjes)
Locatie: Museum EICAS preview Polstraat 6a 7411KB Deventer
Kosten: € 10,00 (inclusief entree museum en drankje in de pauze en na afloop).

Meld je aan via: info@eicas.nl onder vermelding van ‘Symposium Gribling’. Graag ook je naam en telefoonnummer vermelden. Na aanmelding sturen we je de factuur toe. Deelname is pas definitief nadat je het bedrag hebt overgemaakt. Het symposium is onder voorbehoud van voldoende deelname. Bij niet-doorgaan worden het bedrag teruggestort.

Meer over Franck Griblings expositie 'Space Traps'...