esther_de_graaf
J.A. Mulder
Beeld
Wismar 1: Jan Henderikse
4
City DNA - Deventer: Lu Xinjian
Abundant Emptiness: J.A. Mulder
THIN AS AIR: Esther de Graaf
Untitled: Esther de Graaf
J.A. Mulder en Esther de Graaf

THIN AS AIR, abundant emptiness

29 september tot en met 5 december 2021

Museum EICAS preview presenteerdt de exposities van Esther de Graaf ‘THIN AS AIR’ en J.A. Mulder ‘abundant emptiness’.

Opnieuw presenteert Museum EICAS preview twee hedendaagse kunstenaars die autonoom werken en daarmee hun eigen beeldtaal creëren.

Maximale ruimtelijkheid

Bijzonder is dat de Graaf voor vrijwel elke expositie nieuw werk maakt. Ook voor Museum EICAS preview heeft zij nieuwe werken gemaakt onder de titel THIN AS AIR. De Graaf verkent en onderzoekt – steeds opnieuw – een ruimte waarbij zij zoekt naar maximale ruimtelijkheid. Haar constructies van alledaagse materialen zoals karton en cellofaan vormen beelden die tegelijk licht en ruimtelijk zijn, waardoor er een fysieke en bijna voelbare balans in evenwicht en lichtheid is. Met haar fragiele ruimtelijke sculpturen werkt De Graaf aan een eigen beeldtaal. Haar werken doen een beroep op je verbeelding als kijker en nodigt uit een eigen betekenis te geven aan dat wat je ziet en ervaart.

Driedimensionaal

J.A. Mulder exposeert met sculpturen aan de wand: abundant emptiness. Zijn werken spelen met de wand en de ruimte. Mulder:

Mijn beelden, gemaakt van plaatmateriaal en acrylverf kunnen gezien worden als driedimensionale schilderijen. Ze kenmerken zich door een eigen abstracte vormtaal.

Doordat de beelden opengewerkt zijn, ontstaat door hun sculpturale eigenschappen en de perspectivische lijnen in zijn werken, een soms paradoxaal samenspel tussen de binnenruimte binnen het beeld en de ruimte van de zaal, waarvan ze deel uitmaken. Verschillende manieren van kijken schuren met elkaar.