Ode aan de verwondering

Ode aan de verwondering

Publieksrondleiding, drie keer op zondagochtend, met Hilde Dorrestein

De blik van een kind dat ondertussen de meest basale vragen stelt. De mensen die verder willen kijken dan hun neus lang is. Alle keren dat we verrast zeggen: “Ja! Ik zie het!” en voelen hoe er van alles gaat bewegen of samenvalt. Ode tegelijkertijd aan de weerbarstigheid, de eigenzinnigheid, de veelvormigheid, de ongrijpbaarheid, de tegenstellingen.

We gaan via de kunst die op dit moment in het museum hangt diverse werelden betreden, werelden die de kunstenaars voor ons neerzetten, met al onze zintuigen kijken, en vrijelijk associëren zodat er een steeds rijker veld van mogelijke betekenis ontstaat.

Wat Maarten Vanden Eynde “de eerste dingen” noemt. Het ‘en, en, en, van Ellen Korth. De zonsondergang van Reinder van der Woude. De stille witheid van een tussenzaal.

Ze weven zich aaneen en verdiepen zich terwijl wij rondgaan en onze associaties en ervaringen delen.

Hilde Dorrestein is rondleider in museum EICAS. Zij is gefascineerd door de veelvormigheid van de dingen, en het vermogen van de mens om wat we zien steeds weer te vernieuwen en te verruimen.

 

Er zijn drie Zomerrondes, drie data. Drie bijeenkomsten die op zichzelf staan.

Zomerronde 1 op 23 juli

Zomerronde 2 op 20 augustus

Zomerronde 3 op 17 september

Telkens van 10.30 tot 12.00. Kosten: de normale toegangsprijs plus €5.

Aanmelden via verwondering@eicas.nl onder vermelding van de gewenste datum.

 

De titel "Ode aan de verwondering" komt van een boekje van Caroline Pauwels dat in de museumwinkel in te zien en te koop is. Zij slaat met het begrip Verwondering nadrukkelijk een brug tussen kunst, wetenschap en samenleving en opent nieuwe wegen om met de grote kwesties van deze tijd bezig te zijn. Zij is in 2022 op 58-jarige leeftijd gestorven. Ze was rector aan de Vrije Universiteit van Brussel, hoogleraar communicatiewetenschappen, filosofe. En vooral vrij mens die in intense samenklank met anderen daadwerkelijk voorleefde hoe je in een flow van denken en doen kunt komen die vreugde en vervulling geeft en tegelijkertijd werkelijke maatschappelijke relevantie heeft.