CHARKOW
We zijn geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. En maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden. Met de installatie van Ellen Korth getiteld CHARKOW bieden wij als museum een moment van bezinning, om stil te staan bij wat er gaande is in de Oekraïne.
De installatie is vanaf 5 maart (13.00 uur) te zien in onze zaal op de begane grond en is kosteloos voor iedereen te bezoeken.
Het werk van Ellen Korth gaat over de zoektocht naar de identiteit van haar moeder, die van Charkow (ook geschreven als Kharkiv, Charkiw) tijdens de Tweede Wereldoorlog via Duitsland naar Nederland vluchtte. Ze hield haar geschiedenis tot het laatst geheim en liet alle herinneringsdocumenten verdwijnen.
Dit belastende geheim werd de aanleiding voor het kunstproject ‘Heimat en Identiteit’. Daarin verbindt Korth de zoektocht naar de afkomst van haar moeder met actuele fotoseries van mensen in Nederland. Tijdens haar onderzoek ontmoette ze mensen die zich thuis voelen, of het nu gaat om plekken, huizen, tuinen of ook in hun relatie. Wat is Heimat? Wat betekende identiteit? Ellen Korth probeert met haar installatie deze vragen te beantwoorden in tijden waarin mensen hun huis en hun familie verloren hebben.
Haar fotoboek CHARKOW heeft in 2017 de eerste International Photobook Award in Los Angeles gekregen. Het boek is onderdeel van de installatie.
Ellen Korth
Beeldend kunstenaar Ellen Korth is onder andere bekend als maker van het internationaal bekroonde boek Utilité. De Koninklijke Bibliotheek heeft haar complete kunstenaarsboeken aangekocht. Ook bij ons Museum EICAS preview is naast de installatie CHARKOW ander werk van haar te zien en zijn enkele van haar boeken aan te schaffen in de museumwinkel.